A Pilates torna egy edzésmódszer, ami Joseph Pilatesről, a gyakorlatok kidolgozójáról kapta a nevét. A módszer fő sajátosságai a lazítás, összpontosítás a saját testre és a légzésre, a mozdulatok összehangolása, egyenes tartás, megfelelő légzéstechnika, áramló mozdulatok és az ún. erőközpont alkalmazása.
Joseph Pilates megfigyelése szerint mozdulatainknak egy erős központi részből kell kiindulniuk. Ha a törzsizomzatunk erős, akkor a has- és hátizmok aktívan támasztják, és ezzel tehermentesítik a gerincoszlopot. Mivel a Pilatesben a törzsizomzat erősítésén van a hangsúly, ezért alkalmas a civilizációs ártalmakból, tartáshibából eredő hát- és derékfájások megelőzésére. Az órákon tudatosítjuk a helyes testtartást, ami rendszeres gyakorlással automatikussá tehető.
A foglalkozások relaxációval zárulnak, ami fokozza a Pilates stresszoldó hatását.

Kiknek ajánljuk?

Minden korosztály végezheti, de különösen hasznos egyoldalú terheléssel járó munkavégzés, illetve ülő foglalkozás, pl. számítógép előtt végzett irodai munka esetén.

Az órát Kissné Jenei Bernadett tartja. Bejelentkezés erre az órára szükséges az alábbi telefonszámon! +36 20 4214-644. 

Pilatesről bővebben:

A Pilates torna egy több mint száz éve létező testformáló módszer, amely hazánkban sokáig nem volt ismert. A mozgástechnikát Joseph Hubertus Pilates fejlesztette ki és Controll-nak nevezte el, azonban mindenki csak Pilates tornaként emlegette, így ezen a néven terjedt el később.

A Pilates torna Németországban (Joseph szülőhazájában), illetve Európában nem talált nagy népszerűségre kezdetben, így a mester kiment Amerikába, ahol rövid időn belül számos követője akadt. Ez a fajta mozgástechnika sokáig a sztárok alakformáló módszere volt.

A Pilates torna öt fő alapelven alapszik.

Az öt STOTT Pilates alapelv: Helyes légzés, medence helyzete, mellkas helyzete, vállak helyzete, nyak- és fej helyzete.

A STOTT™ Pilates gyakorlatok során mind az öt alapelvet egyformán fontos elsajátítani.

  • Pilates gyakorlatok a helyes légzés elsajátítására: A megfelelő légzés épp olyan fontos a Pilates torna során, mint a jógában: ez biztosítja a megfelelő oxigénellátást a mozgáshoz, és egyúttal segít az összpontosításban, a feszültségek oldásában, valamint aktiválja a mély hasizmokat is. A STOTT Pilates gyakorlatok légzéstechnikai feladatai segítik a gerincoszlop stabilizálását.
  • Pilates gyakorlatok a medence „imprint" helyzetben történő stabilizálására: A STOTT Pilates torna szerint a medencének és az ágyéki gerincnek semleges vagy „imprint" helyzetben kell lennie.
  • A mellkas helyzete a Pilates gyakorlatok során: A mellkas-bordakosár helyzete befolyásolja a felsőháti gerinc természetes ívét, kihat annak helyzetére. A Pilates torna (a helyes légzéstechnika alkalmazásával) segít a bordakosár stabilizálásban.
  • Vállak stabilizálása Pilates gyakorlatokkal: A lapockák és a vállak megfelelő helyzete szintén fontos a Pilates torna során; az egyes gyakorlatoknál így kerülhető el, hogy a nyak és a vállak felső része megfeszüljön. A vállak stabilitása nem keverendő össze azok merevségével!
  • A nyak és a fej helyzete a Pilates gyakorlatok során: Lényeges, hogy a természetes ívet megtartsuk a nyaki gerincben mozgás közben; ehhez akár kispárnát is használhatunk a Pilates torna alatt, amikor szükséges.

Mi a Pilates torna lényege?

A Pilates gyakorlatok segítségével megnő az izmok és ízületek állóképessége, csökken a sérülékenységük, illetve egy esetleges sérülésnél gyorsabb a regenerálódás.

Mire jó?

A Pilates torna elsősorban a hát- és gerincpanaszok, reumatikus és ízületi betegségek esetén jelent hatékony segítséget, de rendszeres gyakorlással erős, szálkás izomzat is felépíthető a Pilates gyakorlatok alkalmazásával. A speciális feladatok révén a has-, fenék- és csípő tájék átformálható, feszessé tehető.

A módszer valóban egyfajta átmenetet képez a nyugati és a keleti mozgáskultúra között, ötvözve a keleti jóga jótékony hatásmechanizmusát a nyugati, kissé erőteljesebb, dinamikusabb mozgásritmikával.

A Pilates torna eszközei

Bizonyos Pilates gyakorlatoknál másfél-két kilós súlyzókat, illetve lábsúlyokat, esetenként szalagokat is használunk.