• Megjelent: 10182 alkalommal

Hip hop a JoyDance-ben!

Tánciskolánkban a JAMLAND Hip-hop tart táncórákat.

 

JAMLAMD Hip-hop:

Az órákat vezeti : Köpösdi Ádám.

  

Hip-Hop-ról:

A hiphop egy zenei műfaj és egy életstílus is egyben, ami magában foglal megannyi dolgot, például a zenét, az öltözködést, a szlenget. A hiphop az Egyesült Államokból, Bronxból indult.

A hiphop elsősorban egy szubkultúra, mivel van saját zenei stílusa, ami az MCing/emszízés = ütemre szövegelés, rappelés és a DJing/Scratch = lemez-karcolás, van saját tánckultúrája is, ami a break, rajz/festői stílusa a graffiti, valamint rengeteg sport, ami még hozzá köthető, pl. a kosárlabda és a streetball. A hiphop alkotások témája, hangulata, a műfaj bármelyik területén laza, határozott, agresszív, néhol bolondos. Ez arra vezethető vissza, hogy a stílus Amerikából származik, főleg azokból az időkből, amikor az afroamerikaiakat elnyomták.

A Hip-Hop gyökerei:

A hiphop gyökerei a nyugat-afrikai és afro-amerikai zenére vezethetők vissza.

A hiphopzene fő történelmi kora az úgynevezett "Old school" kor 1970-1985 között. Ezután következett az úgynevezett aranykora a hiphopzenének 1985-1995 között, ami magába foglalta a Keleti part és Nyugati part zenéit, és ezeket tovább vitte a modern korba. Itt inkább a Nyugati parti zene volt a dominánsabb, így kialakult az úgynevezett gengszterrap, G-funk. 1993 után megjelent az úgynevezett kemény hiphop (hardcore).

Bronxban az előző nyugodt évekhez képest fordulat állt be 1929-ben. Ennek a tetőzése az 1970-es években történt meg. A beruházások következményeként a felsőbb rétegek elköltöztek, az ott maradó alacsonyabb rétegeknek viszont egyre nehezebb lett a sora. Számos munkahely megszűnt, a fiatalok között is hatalmas volt a munkanélküliség aránya. Az elhagyatott házakban kábítószerfüggők és fiatalokból álló bandák töltötték el napjaikat. A bandák nagy gondot jelentettek, ugyanis ezek már nem „csak" az iskolakerülő, csavargó fiatalokból álltak. Valós veszélyt jelentettek. Ezekben a nehéz időkben indult hódító útjára a hiphop. Az emberek kezdték megelégelni a folytonos bandaháborúkat, a kilátástalan életet, és valami újban próbáltak értelmet, önkifejezést keresni.

A Hip-Hop további stílusokra bontható:
 1. POPPIN-LOCKIN
  Az Old School Hip Hop idején alakult ki (1970-es évek) Jelentése törések, és megállított mozdulatok.
  A Hip – Hop tánc kiparodizálása céljából alkották, de mára külön stílussá alakult.
  A vicces mozdulatok, jellemzik: a Poppin nem más, mint az izmok megfeszítése és elernyesztése, a Lockin pedig (főleg karok) kicsapása, forgatása. A pop-lockin táncnak külön lépései vannak, minden lépést egy - egy megalkotójukról neveztek el.
  Erre a táncstílusra külön öltözködési stílus is jellemző: keménykalap vagy svájci sapka, mellény, ing, vagy csíkos felső, ¾ nadrág, és hosszúszárú csíkos zokni.

 2. ELEKTRIC-BOOGALOO (ELEKRIC-BOOGIE)
  Vagyis Robot dance. Elég nehéz táncfajta, a mozgás egy robot mozgásához hasonlít, amit a táncos megpróbál imitálni. Tört és hullámos mozdulatokból áll, számtalan variációs lehetőségekkel. Már az old school idején felelhető volt. Elektronikus zenére táncolják, régebben jellemző öltözéke volt, az ezüst-robot ruha.

 3. BREAKDANCE
  Szintén a 70's évektől indult a sikere, és ma újra éli a fénykorát. Már nincs egy olyan reklám, ahol nem látnánk fejen pörgő (heliző) B-boyokat és B-gril-ket. Nagyon nehéz tánc, jó kondiban kell lenni, jó ütemérzék, akrobatikai ismeretek szükségesek a megtanulásához, és nem veszélytelen!!!
  Három fő elemből áll a tánc:
  - tánc (Uprock)
  - break (elemek)
  - hullámok, robot

 4. NEW STYLE (R'N'B)
  A Hip – Hop stílus legújabb irányzata, sokan R'N'B –nek is nevezik, a divatos zenei alapok miatt (Justin Timberlake, Ne-yo, Rihanna, Beyonce stb.)
  Erre a táncra a nem szokványos mozgás a jellemző, minden táncból merít egy kicsit. Kihasználja a zene adta lehetőséget, a dobok és a szöveg által. Ezen kívül a látványra épít, arra hogy mi nézz ki jól. Öltözködési irányzata széles, elmaradhatatlan kellék a kapucni vagy a fullcap sapi.

 5. HOUSE
  Nagyon új stílusirányzat, csak egy pár éve van külföldön, Magyarországra pedig most jön be. Igazából még írásos dokumentációt nem találtam róla, úgyhogy Én is csak a személyes véleményemet tudom leírni.
  A Newstyle- ből nőtte ki magát, jellemző rá az ugrálós, hullámos mozdulatok. Igazából olyan mintha egy sereg afrikait látnánk néptáncolni, de modernebb kivitelben :) ezen kívül a capoeria egyes elemei is megtalálhatók.
  A House zene, diszkósabb ütemeket tartalmaz, kevés szöveg jellemző rájuk, igazából az ütemekre zajlik a mozgás, azt maximálisan kihasználja.
  Kialakulóban vannak a táncstílusra jellemző mozdulatok, nevük még nincsen!

 6. KRUMP
  Itt nincsenek alaplépések, a krump egyfajta düh, agresszió kifejezésére, illetve levezetésére találták ki. Nagyon dinamikus, nehezen tanulható, az egyéniséget lehet megmutatni. Javarészt feketék táncolják. Franciaországban született a stílus, és ma a newstyle mellett az egyik legfelkapottabb.

 7. ÚJ HULLÁMOS STREETDANCE (Crip Walk, Tecktonik, Tutting, Jumpstyle)
  Egy szóval tudom jellemezni, videóklipp dance, azaz minden amit a tv-ben láthatsz, a zenecsatornák által.
  Azonban mindegyikre jellemző némi sajátosság.
  Crip Walk: javarészt gyors lábmozdulatok jellemzik
  Tecktonik: bejegyzett védjegy, a clubbokból indult, javarészt techno zenére ugrálás, fordulás, szintén a gyorsaság a jellemző.
  Tutting: itt a kezek kapnak szerepet, a régi bandaüdvözlések, jelekből alakult ki, és különböző variációs lehetőségei vannak. Szintén a gyorsaság a jellemző, némi varázslással.
  Jumpstyle: Ugrálás, fordulásokkal. A belga fiatalok találták ki, ma is látok az utcán ugráló embereket, látványos nagy tudást nem igényel a megtanulása.

 

 

 • Utoljára frissítve: vasárnap, 03 szeptember 2017 19:30
 • Betűméret